Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Wyjazdy wakacyjne niestety już za mną. Pozostają wspomnienia i rozpaczliwe próby odtworzenia smaków. Dzisiaj jedna z nich. Kolendra polska w najmniejszym stopniu nie przypomina tej portugalskiej - aromat portugalskiej jest niesamowity. Ale nawet z naszą, to danie jest bardzo smaczne a równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze sie sprawdza! I w ten sposób będziecie mieć na talerzu kawałek słonecznej i pysznej Portugalii. 

Z pomocą przyszedł blog Food from Portugal



Składniki
mięso:
600 g   wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab)
50 ml  oliwa z oliwek
2 średnie cebule
10 ząbków czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki)
100 ml białego, wytrawnego wina
sól, pieprz do smaku
kolendra do podania

portugalski Migas:
200 g czerstwego białego chleba lub bułek
30 ml  (2 łyżki) oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
300 ml wrzącej wody
1 pęczek kolendry
pieprz , sól do smaku


Przygotowanie
Mięso
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę ( ok 2 cm x 2 cm). Obrać 5 ząbków czosnku, drobno posiekać. Pozostałe 5 ząbków pozostawić w łupince, rozgnieść je tylko nożem. Mięso posolić, wymieszać w misce z czosnkiem,  pieprzem, pastą paprykową, oliwą z oliwek, pokruszonym liściem laurowym i białym winem.
Marynować w lodówce ok 1 godziny.
Cebulę pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać na małym ogniu tak długo aż cebula lekko zacznie się rumienić. Dodać mięso wraz z marynatą, wymieszać, patelnię przykryć i całość dusić na małym ogniu 40 - 45 minut. Od czasu do czasu mięso wymieszać. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć patelnię z ognia, doprawić jeżeli to konieczne solą i pieprzem, posypać obficie kolendrą.

Migas
Zagotować wodę. Bułkę pokroić w kostkę. W garnku umieścić oliwę i całe ząbki czosnku. Smażyć  na małym ogniu około 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone pieczywo, wymieszać z oliwą.  Stopniowo dodawać wrzącą wodę, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu tak długo aż pieczywo wchłonie wodę i zacznie się rozpadać  tworząc jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i doprawić o ile to konieczne.

Migas podawać z wieprzowiną i sporą ilością sosu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary