wtorek, 6 czerwca 2017

Deser i lemoniada z rabarbaru

Prosty do przygotowania, ale smaczny, rabarbarowy deser. Efekt uboczny to rabarbarowa lemoniada - na ciepłe dni, idealna! Czasu w ostatnich miesiącach brakuje mi na wszystko. Na szczęście ten deser nie wymaga wielkich przygotowań.  Dodatek trawy cytrynowej jest świetny. Posiekałam drobno białe  części, resztę dodałam do rabarbaru w całości a po ugotowaniu rabarbaru, usunęłam. Bardzo polecam.
Inspiracją był przepis wypatrzony na  stronie BBC.




składniki
deser
600 - 700g rabarbaru
2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część)
100 ml wody
60 g ksylitolu lub cukru -  do smaku

100 ml śmietany 30%
100 g serka mascarpone
ksylitol do smaku
suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie

lemoniada z rabarbaru :
sok odciśnięty z rabarbaru
sok z 1 cytryny
ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda

przygotowanie
Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać.  Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać  cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową. Zalać 100 ml ciepłej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut - tak długo  aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić do czasu aż spłyną soki a rabarbar ostygnie
Do serka mascarpone dodać  śmietanę i  1/2 wystudzonego rabarbaru. Wymieszać, dosłodzić do smaku.
Pozostały rabarbar rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone. 
Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą

lemoniada:
Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam