niedziela, 18 czerwca 2017

Sałatka z grillowanych warzyw


Przepyszna sałatka z grillowanych warzyw. Do jej zrobienia przyczyniła się wizyta w pewnej knajpie, gdzie  podobną sałatkę jedliśmy. Była znakomita, niestety porcja nie była zbyt duża. Tak więc po powrocie do domu, zaczęłam przeczesywać  internet aby smaki odtworzyć. Udało się. Przepis znalazłam na tej stronie. Sałatkę robiłam i z warzyw grillowanych tradycyjnie na grillu i w piekarniku. I jedna i druga wersja równie smaczna. Może te tradycyjne miały nieco więcej dymowego aromatu. Bardzo polecam, szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. 




składniki
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona

1 pomidor
1 szalotka
garść bazylii
garść natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa

przygotowanie

W piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt położyć na blachę. Wstawić do piekarnika pod grill. Piec tak długo aż warzywa będą miękkie a skórka zrobi się czarna. Czas zależy od wielkości warzyw. Co jakiś czas warzywa obracać, tak aby były opieczone ze wszystkich stron. Jeżeli papryki upieką się szybciej, należy wyjąć je wcześniej. Upieczone warzywa wyjąć i owinąć w gazetę - niech trochę przestygną. Zdjąć skórę, papryki pozbawić pestek. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Dodać pokrojoną w bardzo cienkie piórka cebulę, pomidor pokrojony w kostkę, posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem, lekko polać oliwą, dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam