Rozgrzewająca zupa z baraniną i ciecierzycą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Bardzo sycąca. Przygotujemy ją szybko, a baranina nie musi być najlepszej jakości. Moja łopatka była poprzerastana, ale na to danie nadawała się idealnie. Można ją zastąpić jagnięciną, zupa będzie wówczas nieco delikatniejsza. Skorzystałam z ciecierzycy i pomidorów w puszkach.To duża wygoda i szybkie gotowanie. Bardzo polecam!

inspiracja tutaj i tutaj






składniki
mieszanka przypraw
2 łyżeczki  mielonego kuminu w proszku
2 łyżeczki  mielonej kolendry w proszku
2 łyżeczki  wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

pozostałe składniki

ok 600 g baraniny bez kości ( u mnie łopatka)

1 cebula drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
600 g (1.5 puszki) cieciorki -  odsączana i przepłukana
400 g  (1 puszka) krojonych pomidorów
1 cukinia pokrojona w dużą kostkę
750 ml bulionu z kurczaka
ok 100 g świeżego szpinaku
sól, pieprz 

do podania
jogurt typu greckiego 
świeża kolendra 

Przygotowanie:
Baraninę pokroić w kostkę i zmielić. W głębokiej dużej patelni  rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę, podsmażać przez 1-2 minuty aż wszystko lekko zmięknie. Dodać baraninę, smażyć, rozbijając drewnianą łyżką na jak najmniejsze grudki, Mięso będzie gotowe gdy zmieni kolor z czerwonego na jasnobrązowy. Dodać mieszankę przypraw, wymieszać. Lekko posolić.
Podsmażać przez 1 minutę, następnie dodać pomidorową pastę i podsmażać jeszcze krótką chwilę. 
Dodać marchew, ciecierzycę, pomidory, cukinię i bulion. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przykrytą zupę przez ok 30 minut. Dodać opłukany szpinak, gotować jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. 

Zupę rozlać do talerzy, do każdego dodać łyżkę gęstego jogurtu ,  posypać świeżą kolendrą. Smacznego!









4 komentarze:

  1. Jakos nigdy za bardzo nie byłem przekonany do takich dań, jednak tutaj wygląda to tak smakowicie, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Na pewno spróbuję jak tylko uda mi się gdzieś dostać świeżą baraninę ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary